Wiosenny detoks

Czas na wiosenny detoks.

Ferie za nami. Mitochondria zregenerowane, mało stresu, dużo ruchu na świeżym powietrzu.

Teraz pora na wiosenny detoks.

Proponuję dietę warzywno-owocową Ewy Dąbrowskiej.

Pięknie się składa, że mamy okres postu, więc dieta doskonale wpisuje się w ten czas.

Dieta bogata w warzywa i owoce jest prawdziwą bombą witaminową przydatną na wiosnę. Sprzyja regeneracji organizmu po długim okresie zimowych chłodów, krótkich dniach, którym towarzyszył stres termiczny, mało słońca, a co za tym idzie organizm wykorzystał zasoby naturalnych antyoksydantów jak witamina A,E,C oraz witaminę D zwaną witaminą słońca.

Zasady diety:

  1. Jedz dużo
  2. Jedz często

Składniki diety:

  1. Warzywa
  2. Owoce

Unikaj:

  1. Mięsa
  2. Białka (jajka, sery, fasola)
  3. Tłuszczów (oleje, tłuszcze zwierzęce)

Po dwóch tygodniach zalecam wprowadzenie oleju (np. budwigowego), który oprócz właściwości regenerujących, umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).

Dobrze jest również uzupełnić dietę o probiotyki, jak np Epic pro  25 Swanson bogaty w 25 szczepów bakterii symbiotycznych.

Efekty uboczne:

5 kg mniej wagi ciała, myślę, że jesteśmy w stanie to zaakceptować 🙂