Wiosenny detoks
Czas na wiosenny detoks.
Ferie za nami. Mitochondria zregenerowane, mało stresu, dużo ruchu na świeżym powietrzu.
Teraz pora na wiosenny detoks.
Proponuję dietę warzywno-owocową Ewy Dąbrowskiej.
Pięknie się składa, że mamy okres postu, więc dieta doskonale wpisuje się w ten czas.
Dieta bogata w warzywa i owoce jest prawdziwą bombą witaminową przydatną na wiosnę. Sprzyja regeneracji organizmu po długim okresie zimowych chłodów, krótkich dniach, którym towarzyszył stres termiczny, mało słońca, a co za tym idzie organizm wykorzystał zasoby naturalnych antyoksydantów jak witamina A,E,C oraz witaminę D zwaną witaminą słońca.
Zasady diety:
- Jedz dużo
- Jedz często
Składniki diety:
- Warzywa
- Owoce
Unikaj:
- Mięsa
- Białka (jajka, sery, fasola)
- Tłuszczów (oleje, tłuszcze zwierzęce)
Po dwóch tygodniach zalecam wprowadzenie oleju (np. budwigowego), który oprócz właściwości regenerujących, umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).
Dobrze jest również uzupełnić dietę o probiotyki, jak np Epic pro 25 Swanson bogaty w 25 szczepów bakterii symbiotycznych.
Efekty uboczne:
5 kg mniej wagi ciała, myślę, że jesteśmy w stanie to zaakceptować 🙂