Niedokwaśność żołądka
Problemy z trawieniem, zgagą i wzdęciami coraz częściej dotyczą naszego społeczeństwa. Jak się okazuje u wielu osób po 40-tym roku życia dochodzi do zmniejszonego wydzielania kwasu solnego w żołądku. Problem ten potęgują takie leki jak IPP, Pantoprazol, Bioprazol, które niewłaściwie stosowane lub niepotrzebnie, dodatkowo hamują wydzielanie kwasu w żołądku.
Dlaczego potrzebujemy kwasu solnego w żołądku?
Po pierwsze jest on niezbędny do uaktywnienia pepsyny, enzymu trawiennego, wydzielanego w żołądku, odpowiedzialnego za trawienie białek. A co za tym idzie, nieprawidłowo rozpoczęty proces trawienia białek, zakłóca dalsze jego etapy, daje uczucie pełności i ciężaru po posiłku. Białko jest budulcem naszego ciała, jest niezbędne, a więc ważne by z pokarmu zostało prawidłowo rozłożone, by mogło być wchłonięte do organizmu i wykorzystane w celach budulcowych i regeneracyjnych.
Kwas solny, kwaśne ph w żołądku, jest doskonałą bronią przeciw patogenom, bakteriom, grzybom, które stale wnikają do naszego organizmu wraz z pożywieniem.
Gdy ph jest za wysokie, grzyby przedostają się do jelita. Przy osłabionym organizmie kolonizują je, wypierając bakterie symbiotyczne. Nieprawidłowa dieta, bogata w błonnik i cukier sprzyja ich namnażaniu. Grzyby, bakterie patogenne prowadząc procesy gnilne powodują wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Co gorsze wypierając florę, symbiotyczną odpowiedzialną za formowanie kału i produkcję witamin z grupy B, przyczyniają się do zakłóceń metabolicznych wynikających z braku tych witamin jak obniżony poziom żelaza, zakłócenia neurologiczne, skurcze, zajady itp.
Jak sprawdzić niedokwaśność żołądka?
Pozwala nam na to test z sodą oczyszczoną.
W pół szklance wody rozpuszczamy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowany roztwór wypijamy, najlepiej rano. Podczas reakcji sody z HCl żołądka wydziela się CO2. Powoduje to „odbicie”. Jeżeli wystąpi ono do 90 sekund po wypiciu płynu oznacza prawidłowe zakwaszenie. Jednak gdy zachodzi po 3 minutach lub w ogóle, mamy do czynienia z niedokwaśnością. Wtedy możemy sobie pomóc stosując preparaty zawierające enzymy trawienne lub betainę jak np. Super enzymy. Preparaty te ułatwiają trawienie i stosowanie ich przez pewien czas pomaga przywrócić prawidłowe stężenie kwasu solnego w żołądku.
Możemy również stosować mieszankę ziołową, która będzie stymulować wydzielanie enzymów i poprawiać proces trawienia.
Przykładowa mieszanka wg O. Andrzeja Czesława Klimuszko:
Skład mieszanki | ||
1 | Kłącze tataraku | 50g |
2 | Korzeń arcydzięgla | 50g |
3 | Kwiat bzu czarnego | 50g |
4 | Liść bobrka | 50g |
5 | Liść mięty pieprzowej | 50g |
6 | Liść szałwii | 50g |
7 | Owoc kopru włoskiego | 50g |
8 | Ziele dziurawca | 50g |
9 | Ziele nostrzyka | 50g |
10 | Ziele piołunu | 50g |
11 | Ziele świetlika | 50g |
Dieta, suplementacja i cierpliwość doprowadzą z czasem do równowagi procesów trawienia, a co za tym idzie umożliwią wchłanianie prawidłowo przetworzonego pokarmu będącego budulcem i źródłem energii organizmu.